Gevel voegen: hoe het werkt

Gevel voegen voor gezonde gevels

Bij het voegen van je gevel wordt het voegwerk geheel of gedeeltelijk vervangen. De aanleiding is vaak versleten voegwerk. 

Bij het voegen van gevels of gevelrenovatie denken mensen vaak aan oude en monumentale panden. Maar ook bij relatief jonge panden wordt vaak het voegwerk vervangen. In de jaren 60 tot 90 van de vorige eeuw zijn er veel panden gebouwd waarvan het voegwerk matig tot slecht was. Vaak gaat het hierbij om borstelvoegwerk dat te droog is aangebracht en dat tijdens het voegen niet goed genoeg is aangedrukt.

In veel gevallen wordt het voegen van je gevel gecombineerd uitgevoerd met gevelreiniging en impregneren.

Gevel voegen: hoe het werkt

Bij het voegen van een gevel wordt eerst het bestaande voegwerk verwijderd. Daarna wordt er nieuw voegwerk aangebracht. 

Het verwijderen van het bestaande voegwerk kan door het uitslijpen of uithakken van het voegwerk.  Hard voegwerk moet je meestal uitslijpen terwijl zachter voegwerk vaak kan worden uitgehakt. Uithakken gaat sneller en is dus voordeliger dan uitslijpen.

Voor het nieuwe voegwerk is een borstelvoeg de populairste keuze. Dit is ook de voordeligste variant, omdat je die het meeste aantal vierkante meter van op een dag kunt doen. Daarnaast kun je kiezen voor een doorgestreken voeg (deze wordt extra aangedrukt en is gladder) of een knipvoeg. Knipvoegen is erg arbeidsintensief en wordt in de praktijk bijna nooit meer toegepast.

Let op: het voegen van een gevel wordt meestal gecombineerd uitgevoerd met gevelreiniging en het impregneren van de gevel.

Gevelrenovatie-voegen

Gevel voegen in 3 stappen:

Stap 1

Het oude voegwerk wordt uit de gevels gehakt.

Stap 2

De gevels worden opnieuw ingevoegd.

Stap 3

De gevel kan er weer jaren tegen aan.

Nieuws

  • Wanneer je gevel impregneren

Wanneer je gevel impregneren?

6 april , 2021|0 Comments

Wanneer je gevel impregneren? We krijgen geregeld de vraag wanneer je het beste je gevel kunt impregneren. Dit hangt van enkele factoren af zoals de ondergrond, de ligging van de gevel, de porositeit (hoe [...]

  • Kosten gevelreiniging

Gevelreiniging kosten

10 oktober , 2020|0 Comments

Gevelreiniging kosten 'Wat kost gevelreiniging?' is de meest gestelde vraag bij ons aan de telefoon. Om maar met de deur in huis te vallen: de meterprijzen om je muren schoon te maken waar wij mee [...]

Gerelateerd:

  • gevel voegen prijs per m2
  • soorten voegen
  • voegen buitenmuur herstellen
  • voegen vernieuwen buitenmuur